The locals are very proud of this historical Queenslander, which proudly displays the original 1930’s door chime that Prince Charles may have rung, as it’s rumoured he had lunch here during his high school years.

When you walk into the ‘Queensmill’ you’re surrounded by evidence that the original owners, who built the property in 1929 owned a sawmill.   It features rich characteristics like stylish architraves, wooden tongue and groove walls, solid wooden floors, plus ornate cornices, ceilings and picture rails that feel like an art gallery.  These beautiful features would have displayed their material prosperity at a time when the great depression started.

Over the years the Queenslander grew old and tired, until a local couple with a passion for artefacts purchased the home in 2014 and engaged Command Building Services to bring the property back to life.

It took eight months to renovate the home and today stands a stunning property with original features restored and the comforts of practical modern living combined uniquely so the ‘old to the new’ flow seamlessly.

The property address changed, as the main entrance was relocated from the front to the back of the house, requiring a new lobby for the entrance and a widened stairwell for the rear, which increased the natural light.

The renovation maximised the living space, utilising the area under the house to create a fully contained 2-bedroom apartment.   What was once a 3-bedroom, 1-bathroom property, is now a magnificent home with 5 bedrooms, 3 bathrooms, 2 kitchens and 6 other rooms for dining, living and study.

The garage was relocated to a discrete corner with handsomely landscaped gardens and its original location is now occupied by an impressive outdoor entertaining area that pours into the kitchen, through 13 ft. glass sliding doors.

The renovation ran into complications that required highly skilled and expert tradespeople.  Asbestos was identified in the garage, which required safe clearance. The builders discovered significant rock and specialist equipment had to be sourced to fit underneath the property to excavate the area.  Due to the deteriorating condition of the ornate ceilings and cornice, proficient plasterers had the tasks of delicately restoring these charming features.   The roof was replaced, new plumbing was installed and it was fully rewired with electricals running underground to the mains.

The property was traditionally very dark, so the original wood was retained but painted to increase the natural light.  In keeping with the style, new areas had modern casement windows installed with acoustic seals to reduce noise.  The renovations carefully restored and protected the stained glass led light bay window in the main bedroom and casement windows with patterned glass in the formal lounge and dining area.

This home now also includes luxurious modern facilities with copious storage, a walk-in wardrobe that utilises the space of a former veranda, ducted air-conditioning, marble bench tops and a butler’s kitchen.

This is a splendid renovation that delivered lavish modern living but still captures the characteristics and essence that originated from the sawmill.

BEFORE AND DURING THE RENOVATIONS

AFTER THE RENOVATIONS